23. jun 2017.

Rad od kuće, dobra ili ne tako dobra ideja?

Rad od kuće zaista zvuči sjajno, ali više u teoriji, nego u praksi. Za ljude koji van svog doma provode više od 12h, rad od kuće zvuči kao san.

Da li je  dobra ideja raditi od kuće?

Mnogo poslova danas ne zahteva fizičko prisustvo zaposlenog u kancelariji, da bi posao bio odrađen. Uspon coworking prostora, u poslednjih nekoliko godina u Srbiji, pokazuje drugačiji trend. Da li su ljudi zaista željni rada u svom stanu/kući/bašti? I kako izgleda ‘sudar svetova’, jednom kada posao počnete da radite od kuće?

Na ličnom primeru, kada sam radila u kompaniji kao stalno zaposlena, čeznula sam potajno za jednim ‘pidžama radnim danom’, gde ću ustati u 5 do 8h, staviti kafu pored sebe, rasklopiti lap top, i uspeti da u miru i tišini završim sve započete projekte, bez upada u kancelariju, prekidanja, drugih „hitnih“ a u  stvari ni malo bitnih stvari koje zahtevaju moju momentalnu pažnju. Te duge i hladne zime, slučajno se pokvario klima uredjaj u mojoj kancelariji, i već polu šmrcava sam najavila svom šefu/generalnom direktoru da ću sutra, zbog radnih uslova, raditi od kuće. Odnos sa mojim nadređenim je bio i više nego dobar, ali smo se viđali relativno retko, na nedeljnim obaveznim polusatnim sastancima, i po potrebi, ukoliko moram da rešim nešto hitno i bitno, što zahteva pažnju i generalnog direktora.  Odobrio je moj zahtev za radom od kuće, i ja sam se, sa posebnim uzbuđenjem, spremala za moj prvi (i poslednji, kako se kasnije ispostavilo!) radni dan od kuće.

Kao u svom nedosanjanom snu, sam se probudila sat vremena kasnije nego inače, skuvala sam kafu, i u svojoj pidžami i toplini svog doma, dok je napolju vejao neumorni sneg, rasklopila sam lap top i počela.

Šta je moglo da pođe naopako?

Moj šef se, upravo tog dana, setio gomile pitanja, koja su zahtevala gomile izveštaja kao odgovore, pa sam taj dan provela skoro gore nego da sam bila u svojoj kancelariji. Bila sam online i dostupna, ali od mog plana, da bez prekidanja dovršim sve što mi je trenutno ‘visilo ‘ nezavršeno, nije bilo ništa.

Tokom mog rada za istu kompaniju, nikada više nisam tražila da radim od kuće.

Kako to izgleda, kada ste freelancer, i imate mogućnost da radite od kuće, ili kao drugu opciju, možete iznajmiti cooworking prostor, i  raditi okruženi drugim ljudima, koji takođe frilensuju?

Iskreno, zavisi od osobe do osobe.

Neke statistike u uspon cooworking prostora ipak pokazuju da freelanceri biraju da rade u cooworking prostoru, radije nego kući.

Razni su razlozi za ovo: Povećana produktivnost u uslovima kolektivnog rada, neometanost kućnim poslovima, odvojenost od drugih ukućana (koliko je ovo neophodno možete videti na primeru razgovora profesora Roberta Kelly-a, eksperta  za Južnu Koreju, uživo za BBC, kada u kadar uživo emisije uleću njegova deca, a zatim i supruga koja ih puzeći „skuplja“ i izlazi iz prostorije ).

Nekom je pak neophodno da radi od kuće, zbog specifičnosti posla ili opreme koju je preteško vući u kancelariju svaki dan.

Oslušnite sebe, probajte obe varijante, kako biste shvatili prednosti i mane rada na različitim lokacijama.

Poslednje iz magazina

Da li želite da svake nedelje besplatno dobijate pregled tekstova sa sajta na mail?