03. jun 2017.

7 saveta maturantima i diplomcima

7 Saveta generacije

Mature su nezaobilazne u mesecu maju. Kao i u drugim porodicama,  ove nedelje  smo slavili maturu moje bliske rođake.

Za mene je ovo jedan od onih momenata kada se prisećaš svoje srednjoškolske mature: S kim ćeš ići na matursko veče, šta obući za matursko veče,  sve nade i snovi o predstojećim danima na fakultetu.

Toliko se toga promeni za 4 godine, stvari koje nikad ne bismo mislili da mogu da se dogode. Neke ljude izgubimo, neke ljude pronađemo, menjamo fakultet, menjamo poslove, propadnemo, ali i uspemo. Ja sam  promenila svoj smer na fakultetu, a zatim i ceo fakultet. Pitala sam se da li je to dobra ideja. Verovala sam svojim instinktima, i osećala sam se mnogo bolje zbog toga. Razmišljajući o svemu tome, nisam mogala a da se ne zapitam, kad bih mogla da se vratim u svoje završne dane u srednjoj školi,  koji  zaista sjajni saveti bi mi koristili da mi ih je neko, bilo ko,  rekao. Zato što, iskreno, ne radi se o poslu na kome ćeš raditi, a nikako se ne radi ni o veštinama koje ćeš staviti u svoju biografiju. Ovi saveti su od ogromne važnosti, zato što svaki maturant, ili svaki diplomac, oseća enorman pritisak. Bićete u ovome na duge staze, i treba maksimalno da iskoristite vreme koje provedete kao deo svetske radne sile.  Životni saveti, radni saveti… Evo ih. Voleo bih da mi ih je neko dao, kad sam maturirala, posle srednje škole,  ili makar kad sam diplomirala, posle fakulteta.

  1. Zdravlje je sve. Vodi računa o sebi.
  2. Putuj. Vidi svet. Stekni neku perspektivu.

Sećam se svoje bake Ljubice, koja je u životu jako malo putovala, pa je, kad sam se udala, došla iz Ćićevca, u posetu meni u Beograd. Rekla mi je: ’Lep je ćerko ovaj gradić, ali je malo zabačen!’  I za nju, iz njene perspektive, to je bila istina.

  1. Čini dobro. Svi mi imamo neko dobročinstvo koje nam nešto znači. Pokloni tom dobročinstvu svoje vreme, ako nemaš šta drugo.
  2. Nauči da štediš. Jako je teško objasniti ljudima da je moguće štedeti i kada nemaš tako puno, i kada ti primanja nisu visoka. Otvori sebi namenski račun, na koji ćeš mesečno uplatiti maksimalnu sumu koju u tom momentu možeš da izdvojiš. Nikada nemoj podizati novac sa tog računa. Baš nikada. Iznenadićeš se iznosom kroz nekoliko godina.
  3. Venčavaš se? Budite sigurni da ste na istoj talasnoj dužini. Razgovarajte, pre braka, o važnim stvarima: deci, novcu, planovima za karijeru. Štedite zajedno.
  4. Nastavi da tražiš posao. Niko ne očekuje da se skrasiš na svom poslu iz snova onog momenta kad diplomiraš. Radi nešto. Proći će vremena, pre nego što shvatiš da si tamo gde želiš da budeš.
  5. Radi ono što voliš, što te greje, o čemu razmišljaš i kada prođe radno vreme. Ne dozvoli sebi da stagniraš.Uči i razvijaj se. Fakultet nije ni 2% onoga što će ti trebati da znaš, tokom svog radnog veka, i budi speman na učenje.
  6. Korporativna kultura je zakon. Apsolutno želiš posao u kome uživaš i koji je dobro plaćen. Ali, ako ne poštuješ kompaniju, ne voliš zaposlene i ne želiš da ustaješ svakog jutra i daš sve od sebe za kompaniju u kojoj radiš, na pogrešnom si mestu.

Jedina očekivanja po kojima moramo živeti život su naša očekivanja.  Ne takmičimo se ni protiv koga osim protiv nas samih. Uživaj u tome što imaš, budi prisutan u sadašnjem trenutku i štedi za budućnost. Jedini savet koji mi je otac dao pre više decenija i koga se i danas držim je: živi bez kajanja. Nema potrebe živeti u prošlosti i razmišljati o tome šta bi bilo kad bi bilo i kako bi bilo. Kad se nešto već desilo, nema svrhe kajati se.

Zaista Vam želim sve najbolje i čestitam, dragi diplomci i dragi maturanti!

Poslednje iz magazina

Da li želite da svake nedelje besplatno dobijate pregled tekstova sa sajta na mail?

© Sva prava zadržana 2017. Human Resources Management Serbia